Barcelona, ciutat d'acollida

Col·labora

Què pot fer una barcelonina/un barceloní per les persones refugiades?

L'Ajuntament de Barcelona ha activat la iniciativa Barcelona Ciutat Refugi per dotar-se d’un model integral d’acollida, propi i permanent. Una de les potes principals d'aquest projecte és facilitar la participació de les entitats i de la ciutadania en la benvinguda i suport a les persones refugiades.

La particiació es canalitza a través de l'Espai Ciutadà, que serveix per coordinar les accions de l’Ajuntament, les entitats, les associacions i els col·lectius de la ciutat, formals o informals. En aquest marc, el govern local i les entitats disposen de recursos pedagògics i eines de sensibilització i educació per al desenvolupament destinats a la societat civil en general. A més, la població pot oferir-se voluntària per acompanyar les persones refugiades en els seus processos d’incorporació a la vida social quotidiana de la ciutat i a la sensibilització sobre la seva arribada i sobre les causes que les han empès a fugir.

A banda de la institució, hi ha col·lectius i moviments arreu de la ciutat que s'organitzen per donar suport i defensar els drets de les persones immigrades que han fugit de guerres, d'explotació laboral o sexual, de persecucions o de la manca d'expectatives de futur, i que ja viuen a Barcelona.

Finalment, des de Barcelona Ciutat Refugi fan deu suggeriments perquè qualsevol persona es pugui implicar i ajudi en l'acollida:

  1. Accepta les migracions. Ningú abandona el seu país o en fuig sense motius. Els fluxos migratoris fan les ciutats cada cop més diverses culturalment i aquesta diversitat és un factor d’enriquiment col·lectiu.  
  2. Forma’t, informa i sensibilitza les persones del teu entorn. Comparteix informació sobre les causes de la crisi, o sobre l’asil, el refugi i les migracions i col·labora a estendre’n la preocupació. Pots implicar-hi la teva associació de veïns, cooperativa, associació esportiva o cultural.
  3. Fes pedagogia als centres educatius, als esplais, als agrupaments escoltes, a les universitats. Cal explicar als joves i als infants què està passant.
  4. Combat els rumors i els estereotips. Els discursos que inculquen la por i el rebuig poden generar amb el temps actituds racistes, xenòfobes o islamòfobes.
  5. Exigeix als diferents partits i administracions que pressionin perquè es reubiqui i s’atengui les persones refugiades. Esbrina què està fent l’Ajuntament i el Govern català i de quina manera pressionen el Govern espanyol perquè els aculli i els atengui.
  6. Reclama que els teus impostos serveixin per a polítiques de protecció internacional i de refugi. Pressiona perquè hi hagi polítiques i recursos estables i a llarg termini, aquí, en ruta i en origen.
  7. Col·labora amb les organitzacions o plataformes de denúncia de les polítiques migratòries i d’asil de la UE i dels seus estats membres. Cal exigir-los una resposta ràpida i efectiva, i el compliment dels seus compromisos internacionals i de les normes de dret humanitari.
  8. Aprèn a donar. No organitzis campanyes de recollida de materials (roba, bolquers, aliments); sovint moltes donacions són inapropiades, precipitades i poc ajustades a les necessitats. És molt més eficaç fer donatius econòmics a les organitzacions especialitzades.
  9. Fes-te soci/a o voluntari/a de qualsevol de les organitzacions especialitzades o de qualsevol organització que treballi en cooperació internacional o en defensa de la pau i els drets humans.
  10. Ofereix-te per acompanyar les persones refugiades. Inscriu-te a través d’aquest formulari si vols formar part del banc de dades que estem elaborant amb la Federació Catalana de Voluntariat Social.