Barcelona, ciutat d'acollida

Síria

AUTORIA: OCHASíria és un estat del Pròxim Orient on vivien uns 21 milions de persones abans de l'esclat de la Guerra Civil el 2011.

La capital de Síria és Damasc i la població viu sobretot als territoris més propers a la costa mediterrània, ja que el centre i est del país són zones de desert.

La població és majoritàriament de cultura musulmana: el 70% són sunnites i el 13% són xiites. A banda, un 10% són cristians i també hi ha practicants d'altres creences.

L'àrab és la llengua més parlada, però també hi ha minories que parlen siríac i kurd.

Ciutat d'Homs destruïda per la guerra civil. AUTORIA: Bo yaserEntre finals de 2010 i principis de 2011 es van estendre arreu del Magreb i Proper Orient les anomenades primaveres àrabs, un moviment democratitzador que va arribar a Síria el març del 2011. Després de setmanes de mobilitzacions pacífiques, el govern sirià encapçalat per Baixar al-Àssad va iniciar una dura repressió contra els manifestants. Els enfrontaments entre partidaris i detractors del règim van anar escalant fins a convertir-se en una guerra civil.

Al llarg dels anys de conflicte, a la guerra s'hi han acabat implicant activament els països veïns i les principals potències mundials, cosa que ha acabat mutant el caràcter democratitzador majoritari de l'oposició cap a pugnes sectàries i amb interessos externs. La dimensió internacional del conflicte s'explica per la situació geoestratègica de Síria, en una regió del planeta amb importants reserves de gas i petroli.

Hi ha una diversitat d'actors enfrontats: el Govern d'al-Assad, amb el suport de Rússia, Iran i el grup libanès Hezbol·lah; les forces rebels majoritàriament gihadistes, que tenen el suport de l'Aràbia Saudita i Turquia; els kurds, que controlen territoris del nord de Síria; i l'Estat Islàmic, que al seu torn està enfrontat amb els altres gihadistes. A més, també hi intervénen els Estats Units.

Família siriana refugiada al Líban. AUTORIA: EU/ECHOEl conflicte bèl·lic ha provocat centenars de milers de morts (les xifres ballen segons les fonts entre 270.000 i 450.000) i milions de desplaçats.

Es calcula que 11 milions de persones han hagut d'abandonar casa seva per culpa de la guerra, de les quals 6,5 milions s'han desplaçat dins del territori sirià i 4,5 milions han marxat del país.

La major part dels sirians refugiats viuen a Turquia (uns 2,7 milions), al Líban (més d'un milió), a Europa (no arriben al milió), Jordània (més de 600.000) i Iraq (250.000). Dels que han demanat asil al continent europeu, la majoria resideixen a Sèrbia i Kosovo (300.000), Alemanya (218.000), Suècia (105.000) i Hongria (72.000).