Barcelona, ciutat d'acollida

Kurdistan

El Kurdistan és una nació d'entre 30 i 40 milions de persones enclavada al mig del Pròxim Orient i que està dividida entre quatre estats: Turquia, Síria, Iraq i Iran. 

La llengua pròpia és el kurd, que està dividit en molts dialectes. A més, al seu territori també es parla turc, àrab, siríac i persa.

La majoria de població kurda és de cultura religiosa musulmana, però també hi ha minories cristianes i iazidites.

A l'Iraq és a l'únic territori on disposen des de fa més de dues dècades d'una àmplia autonomia reconeguda oficialment, el Govern Regional del Kurdistan i amb capital a Arbil. La política del govern autònom està marcada pel caràcter clànic, conservador i proper a Turquia del KDP, el partit del president, Massoud Barzani, i el tarannà més progressista i pro-iranià del partit rival, l'UPK, de Jalal Talbani. Recentment, l'actuació de l'Estat Islàmic a l'Iraq ha obligat a fugir de casa seva a milers de kurds, alguns dels quals han fugit a Europa.

Combatents kurdes de Rojava de les YPG (Unitats de Defensa Popular). AUTOR: Free KurdistanPel que fa al nord de Síria, també hi gaudeixen de sobirania des del 2013 gràcies a l'autoproclamada Federació de Rojava, que es basa en la democràcia participativa i que té la capital a Qamishli. En el context de la guerra siriana, han creat les YPG (Unitats de Defensa Popular) per defensar-se dels atacs de l'Estat Islàmic i de Turquia. Això ha provocat l'èxode de desenes de milers de persones d'aquest territori.

La situació a Turquia i a l'Iran és ben diferent, ja que aquests dos estats els neguen la identitat kurda, els prohibeixen la llengua i els dificulten la participació política.

Mobilització del moviment kurd en defensa dels seus drets a Turquia. AUTORIA: Bertil Videt A Turquia és on hi viuen més kurds i la capital és Amed (el nom oficial turc és Diyarbakir). En aquest territori el govern turc hi ha desfermat els darrers anys una dura repressió contra el moviment kurd, ha empresonat diputats i alcaldes del partit pro-kurd i ha destruït una desena de ciutats, cosa que ha provocat milers de morts i més de 400.000 desplaçats.

A l'Iran també pateixen persecució i negació de la seva identitat des de fa decennis. La ciutat kurda més populosa d'Iran és Kermanshah.

La gran inestabilitat i violència que pateixen els kurds arreu dels territoris on viuen explica que desenes de milers de les persones que han arribat per mar a les illes gregues siguin d'aquesta nacionalitat.