Barcelona, ciutat d'acollida

Iraq

AUTORIA: OCHAL'Iraq és un estat del Pròxim Orient que des de fa tres dècades està immers en conflictes armats que oscil·len en la intensitat però que no han deixat de generar refugiats.

Hi viuen uns 38 milions de persones i la capital és Bagdad.

La immensa majoria dels seus habitants són de cultura musulmana, dels quals el gruix més important són xiïtes i la minoria sunnites. També hi ha una petita part de cristians.

Les dues llengües oficials són l'àrab i el kurd, que és llengua del nord del país, on hi ha els territoris kurds autònoms.

Atemptat reivindicat per Estat Islàmic el juliol de 2016 a Bagdad. AUTORIA: Tasnim News L'actual clima de violència que es viu en algunes zones del país s'explica principalment per l'ofensiva de l'Estat Islàmic, un grup armat gihadista que controla extensions del nord-oest de l'Iraq (part del territori kurd, cosa que arrossega el govern autònom a implicar-se en el conflicte) i sorgit després de l'ocupació del país per part de l'exèrcit dels EUA del 2004 i en pugna amb Al-Qaeda. El conflicte no se circumscriu als fronts de guerra sinó que també arriba en forma d'atemptats a ciutats importants del país. A més, la violència també està alimentada per les pugnes sectàries entre xiïtes i sunnites esperonades per la invasió dels EUA de fa més d'una dècada i per la rivalitat a Bagdad entre el primer ministre Haider al-Abadi i el seu predecessor Nuri al-Maliki.

Els enfrontaments han provocat el desplaçament de centenars de milers de persones, que se sumen a les que ja van haver de fugir per les anteriors guerres.

Infants iraquians a Bagdad. AUTORIA: Omar ChatriwalaUn dels principals atractius que ha tingut i continua tenint d'Iraq per part dels bàndols enfrontats i les potències estrangeres que han ocupat el país són les seves riqueses naturals, especialment les abundants reserves de petroli que hi ha al seu subsòl.

El 7,9% de les persones arribades el 2016 al continent europeu buscant refugi han estat iraquianes. El 2015 van ser el 7,1%. A banda de la gent que fuig de la violència del país, l'Iraq és alhora receptor d'exiliats: acull més de 250.000 sirians refugiats.